Forskel mellem siderne "Søren Kristensen (1847-1938)" og "Peter Jessen"

Fra WikiSilkeborg
(Forskel mellem sider)
Skift til: Navigation, Søgning
 
(Hovedgården)
 
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:damaskvaever-s-kristensen.gif|thumb|350px|Damaskvæver S. Kristensen]]
+
Peter Jessen, 11/2 1886 – 28/10 1938, manufakturhandler.
Søren Kristensen (1847-1938) var født i [http://da.wikipedia.org/wiki/Hørning_(Randers_Kommune) Hørning] ved Randers, hvor hans far var væver. Han kom i lære hos faren og efter læretiden kom han til [http://www.denstoredanske.dk/Livsstil,_sport_og_fritid/Håndarbejde/Tekstilindustri/Køng_fabrik Køngs Fabrik] ved Vordingborg. Her vævede man udelukkende fint dækketøj til hoffet med indvævede navnetræk og våbner, ligesom man var leverandør til [http://da.wikipedia.org/wiki/Kunstflidslotteriet Kunstflidslotteriet], hvis formål bl.a. var at skabe interesse for dansk kunstflid.
+
==Baggrund==
 +
Peter Jessen voksede op i Grønbæk præstegård, hvor hans far var præst. Han var opkaldt efter sin farfar, der også havde været præst og provst i Grønbæk, og Peter blev derfor kaldt ”Den Bette Provst”.
  
I 1877 blev han gift med Mette Kirstine Jensen, med hvem han fik seks børn - bl.a. sønnen, snedkermester [[Sigurd Glavind Kristensen]], der havde sit møbelsnedkeri beliggende på Østergade 11.
+
Han fik hjemmeundervisning og begavelsen fejlede da heller ikke noget, men da han var ordblind - hvilket man dengang ikke vidste at stille noget op med – var det oplagt, at han ikke skulle studere og han blev derfor sat i manufakturhandlerlære hos købmand Peter Koch i Randers ligeså snart, han var blevet konfirmeret.
  
== Til Silkeborg i 1875 ==
+
Læretiden bekom ikke Peter vel: han led af hjemve og var ikke rigtigt med i det, der foregik. En vældig opsang fra Peter Koch, der åbenbart så muligheder i den unge Peter, lavede om på det forhold  og Peter Jessen ”vågnede op og tog sig sammen”.
Efter nogle års ophold i København kom Søren Kristensen til Silkeborg og nedsatte sig som [http://da.wikipedia.org/wiki/Damask damaskvæver] 27. april 1875. Han lejede sig ind i ejendommen  på hjørnet af [[Østergade]] og [[Godthåbsvej]] hos købmand [[ Frederik Ferdinand Høltzermann]]. Allerede i 1877 købte han imidlertid ejendommen, der på det tidspunkt kun bestod af et lille et-etages hus. Gennem årene blev der udvidet og bygget nyt, så der til sidst var et sammenhængende bygningskompleks.
+
  
Damaskvæveriet var beliggende i bygningen langs Godthåbsvej. På Østergade 11 lå privatboligen og forretningen, der med tiden udviklede sig til en manufakturhandel med salg af sengeudstyr og beklædning. Gennem årene lejede en række forretninger sig ind, dels i stueetagen og dels i kælderen.
+
Efter endt uddannelse blev Peter Jessen ekspedient i en stor manufakturforretning – Dalgaards – i Herning og her mødte han sin kommende hustru, Inger Edinger Jensen, som var datter af en bankdirektør i byen.
 +
==Kontantforretning==
 +
I starten af marts 1910 kunne Silkeborgs borgere i stort opsatte annoncer i byens aviser læse, at der i slutningen af måneden ville åbne en manufakturhandel på hjørnet af [[Vestergade]] og [[Tværgade]] i det såkaldte ”[[Tårnhuset]]”. Det, der adskilte denne forretning fra de mange andre manufakturhandlere i byen, var, at den udelukkende ville sælge mod kontant betaling, idet Peter Jessen i annoncerne redegjorde for, hvor fordyrende for alle parter kredit i virkeligheden var.
  
Omkring 1905 ophørte damaskvæveriet, idet vævemaskinerne fortrængte håndvævene, men Søren Kristensen fortsatte med sin forretning.
+
Peter Jessen var på det tidspunkt 24 år, stadig ugift og med siger og skriver 250 kr. på  bankkontoen syntes det som noget af et sats. Gaver og lån fra familien bragte dog det samlede beløb op på 3750 kr. og forretningen viste sig også fra start at være en succes. En af grundene til denne succes har givetvis været, at Peter Jessen var den første i Silkeborg til at sælge færdigsyet tøj.  
  
[[Fil:Oestergade.jpg|thumb|350px| S. Kristensens forretning på hjørnet af Østergade og Godthåbsvej, ca. 1905]]
+
Forretningen fortsatte med at vokse og Peter Jessen måtte løbende udvide – både butiksareal og produktionsvirksomhed – således at han ved sit 25-årsjubilæum i 1935 var indehaver af forretningen, en konfektionsfabrik, en buntmagervirksomhed og en kjoleindustri.
 +
==Hovedgården==
 +
Forretningen nåede allerede det første år en omsætning på over 100.000 kr. og da Peter og Inger i mellemtiden var blevet gift, lejede Peter Jessen i december 1910 den halvdel del af [[Hovedgården]], der ligger nærmest åen for 650 kr i årlig leje. Året efter købte han alle Hovedgårdens 10.000 kvadratmeter for 32.500 kr. og gården blev også hjem for hans forældre og hans bror, Johannes, der havde nedsat sig som sagfører i Silkeborg.
  
== Studietur til Tyskland ==
+
I folketællingen fra 1915 kan man se, at der foruden familien og deres tjenestefolk boede et antal kommis'er og lærlinge fra forretningen gården. Hvor og hvordan de har været indlogeret, kan man ikke se, men der har været ganske mange mennesker i huset.
Søren Kristensen var en ualmindelig dygtig kunstvæver og erhvervede i årenes løb flere diplomer og udmærkelser forskellige udstillinger. I 1882 modtog han således et stipendium fra [http://da.wikipedia.org/wiki/Den_Reiersenske_Fond Den Reiersenske Fond]  og drog på studierejse til Tyskland, hvor han besøgte flere af de store vævedistrikter i Sachsen og Schlesien.
+
  
== Stor kundekreds ==
+
De bevarede regnskaber for selve butikken ”Peter Jessen” dokumenterer da også en sund og veldrevet forretning, men de dokumenterer ligeledes, at Peter Jessen og fru Inger levede ”godt”:
Søren Kristensen opnåede selv at blive leverandør til Kunstflidslotteriet, og forsynede desuden mange store herregårde rundt om i landet med dækketøj. Han havde således betydelige leverancer til Frijsensborg, Clausholm, Brattingsborg, ligesom han også havde kunder i Slesvig, Holsten og Sverige. Selvfølgelig havde virksomheden også en stor kundekreds i lokalområdet.
+
privatforbruget angives til ca. 36.000 kr (forretningens samlede lønudgifter var til sammenligning ca. 84.000 kr) hvortil kommer udgifter til bil, båd, sommerhus i Juelsminde og vedligeholdelse af Hovedgården. I en artikel om familien Jessen på Hovedgården fortæller nevøen, Peter Neergaard Jessen, at familien altid havde tre tjenestepiger og en chauffør, der også passede haven og familiens to rideheste.
  
== Totalafholdsmand ==
+
Peter Jessen var da også i mange år Silkeborgs største skatteyder, og det i en sådan grad, at han i 1919 truede med at flytte til [[Alderslyst]] af skattemæssige årsager, da han var uenig i den ansættelse ligningskommissionen i Silkeborg havde foretaget. Han blev dog boende på Hovedgården hele sit liv.
Søren Kristensen var totalafholdsmand og var en af drivkræfterne bag stiftelsen af [[Silkeborg Afholdsforening]] i 1880. Han var en lang årrække formand for foreningen og det var også ham, der rejste tanken om, at afholdsforeningen skulle have sin egen [[Østergades Afholdshotel|bygning]]
+
  
== Politiker ==
+
==Kristen og rejselysten==
Søren Kristensen var kendt som en frisindet radikal mand. Det var således næppe noget tilfælde, at den socialdemokratiske pioner, væver [[Mads Anton Madsen]] havde arbejde hos damaksvæver Kristensen, og at det socialdemokratiske [[Silkeborg Socialdemokrat|dagblad]] i en periode havde kontor i hans ejendom.
+
Både Peter og Inger Jessen var meget kristne og Peter var i mange år medlem af KFUMs og Sankt Lukas Stiftelses bestyrelse ligesom han var aktiv i Foreningen for Kristelige Manufakturlærlinge og Den Kristelige Manufakturhandlerforening.
  
I  perioden 1896-1911 var Søren Kristensen medlem af kommunalbestyrelsen. Han var opstillet af en kreds af vælgere, der kaldte sig "Den kommunale opposition", siden repræsenterede han partierne Venstre og Det radikale Vesntre. Han var bl.a. med til forberedelserne af Silkeborgs overgang til købstad.
+
Men også i det nære kom det kristelige sindelag til udtryk:
  
== Andre tillidshverv ==
+
I den meget omfattende samling af korrespondance til familien Jessen, som befinder sig på Silkeborg arkiv, er et langt brev fra en tidligere ansat, der takker for al den støtte, han havde modtaget fra familien under en større livskrise. Det fremgår ikke præcis, hvad denne krise skyldtes, men det tyder på, at den både har været religiøs og ”praktisk” - han antyder selv, at man kunne have haft anledning til at drage hans hæderlighed i tvivl. Familien Jessen havde dog stolet fuldt og fast på ham og han havde boet hos familien, da han havde det værst. Da han skrev brevet, var han blevet ansat i en ny virksomhed i en ny by og der var ingen grænser for de lovord, han havde at sige om sin tidligere arbejdsgiver.
Søren Kristensen havde et utal af tillidshverv og var aktiv i mange sammenhænge. Han var således med til at oprette [[Silkeborg Handels- og Landbrugsbank]] og sad i dennes repræsentantskab frem til sin død. Desuden var han medlem af [[Silkeborg Grundejerforening]]s bestyrelse og i flere år foreningens formand, medlem af bestyrelsen for [[Velgørenhedsselskabet]], formand for og medlem af bestyrelsen for [[Venstreforeningen]] og medlem af [[Silkeborg Håndværkerforening|Håndværkerforeningen]]s bestyrelse.
+
  
[[Kategori:Personer|Kristensen, Søren (1847-1938)]]
+
Kort efter deres sølvbryllup i 1935 blev Inger Jessen ramt af kræft og døde i 1938.  Peter Jessen, der længe havde lidt af dårligt hjerte – sikkert blandt andet fremkaldt af for meget arbejde – døde af et hjerteanfald kun to måneder senere, 52 år gammel.
 +
 
 +
==Kilder==
 +
 
 +
Peter Neergaard Jessen: Silkeborg Hovedgård og Jessen-slægten. Østjysk Hjemstavn 1997
 +
 
 +
Silkeborg Avis
 +
 
 +
Silkeborg Socialdemokrat
 +
 
 +
Silkeborg Venstreblad
 +
 
 +
Silkeborg arkiv

Versionen fra 9. mar 2020, 16:49

Peter Jessen, 11/2 1886 – 28/10 1938, manufakturhandler.

Baggrund

Peter Jessen voksede op i Grønbæk præstegård, hvor hans far var præst. Han var opkaldt efter sin farfar, der også havde været præst og provst i Grønbæk, og Peter blev derfor kaldt ”Den Bette Provst”.

Han fik hjemmeundervisning og begavelsen fejlede da heller ikke noget, men da han var ordblind - hvilket man dengang ikke vidste at stille noget op med – var det oplagt, at han ikke skulle studere og han blev derfor sat i manufakturhandlerlære hos købmand Peter Koch i Randers ligeså snart, han var blevet konfirmeret.

Læretiden bekom ikke Peter vel: han led af hjemve og var ikke rigtigt med i det, der foregik. En vældig opsang fra Peter Koch, der åbenbart så muligheder i den unge Peter, lavede om på det forhold og Peter Jessen ”vågnede op og tog sig sammen”.

Efter endt uddannelse blev Peter Jessen ekspedient i en stor manufakturforretning – Dalgaards – i Herning og her mødte han sin kommende hustru, Inger Edinger Jensen, som var datter af en bankdirektør i byen.

Kontantforretning

I starten af marts 1910 kunne Silkeborgs borgere i stort opsatte annoncer i byens aviser læse, at der i slutningen af måneden ville åbne en manufakturhandel på hjørnet af Vestergade og Tværgade i det såkaldte ”Tårnhuset”. Det, der adskilte denne forretning fra de mange andre manufakturhandlere i byen, var, at den udelukkende ville sælge mod kontant betaling, idet Peter Jessen i annoncerne redegjorde for, hvor fordyrende for alle parter kredit i virkeligheden var.

Peter Jessen var på det tidspunkt 24 år, stadig ugift og med siger og skriver 250 kr. på bankkontoen syntes det som noget af et sats. Gaver og lån fra familien bragte dog det samlede beløb op på 3750 kr. og forretningen viste sig også fra start at være en succes. En af grundene til denne succes har givetvis været, at Peter Jessen var den første i Silkeborg til at sælge færdigsyet tøj.

Forretningen fortsatte med at vokse og Peter Jessen måtte løbende udvide – både butiksareal og produktionsvirksomhed – således at han ved sit 25-årsjubilæum i 1935 var indehaver af forretningen, en konfektionsfabrik, en buntmagervirksomhed og en kjoleindustri.

Hovedgården

Forretningen nåede allerede det første år en omsætning på over 100.000 kr. og da Peter og Inger i mellemtiden var blevet gift, lejede Peter Jessen i december 1910 den halvdel del af Hovedgården, der ligger nærmest åen for 650 kr i årlig leje. Året efter købte han alle Hovedgårdens 10.000 kvadratmeter for 32.500 kr. og gården blev også hjem for hans forældre og hans bror, Johannes, der havde nedsat sig som sagfører i Silkeborg.

I folketællingen fra 1915 kan man se, at der foruden familien og deres tjenestefolk boede et antal kommis'er og lærlinge fra forretningen på gården. Hvor og hvordan de har været indlogeret, kan man ikke se, men der har været ganske mange mennesker i huset.

De bevarede regnskaber for selve butikken ”Peter Jessen” dokumenterer da også en sund og veldrevet forretning, men de dokumenterer ligeledes, at Peter Jessen og fru Inger levede ”godt”: privatforbruget angives til ca. 36.000 kr (forretningens samlede lønudgifter var til sammenligning ca. 84.000 kr) hvortil kommer udgifter til bil, båd, sommerhus i Juelsminde og vedligeholdelse af Hovedgården. I en artikel om familien Jessen på Hovedgården fortæller nevøen, Peter Neergaard Jessen, at familien altid havde tre tjenestepiger og en chauffør, der også passede haven og familiens to rideheste.

Peter Jessen var da også i mange år Silkeborgs største skatteyder, og det i en sådan grad, at han i 1919 truede med at flytte til Alderslyst af skattemæssige årsager, da han var uenig i den ansættelse ligningskommissionen i Silkeborg havde foretaget. Han blev dog boende på Hovedgården hele sit liv.

Kristen og rejselysten

Både Peter og Inger Jessen var meget kristne og Peter var i mange år medlem af KFUMs og Sankt Lukas Stiftelses bestyrelse ligesom han var aktiv i Foreningen for Kristelige Manufakturlærlinge og Den Kristelige Manufakturhandlerforening.

Men også i det nære kom det kristelige sindelag til udtryk:

I den meget omfattende samling af korrespondance til familien Jessen, som befinder sig på Silkeborg arkiv, er et langt brev fra en tidligere ansat, der takker for al den støtte, han havde modtaget fra familien under en større livskrise. Det fremgår ikke præcis, hvad denne krise skyldtes, men det tyder på, at den både har været religiøs og ”praktisk” - han antyder selv, at man kunne have haft anledning til at drage hans hæderlighed i tvivl. Familien Jessen havde dog stolet fuldt og fast på ham og han havde boet hos familien, da han havde det værst. Da han skrev brevet, var han blevet ansat i en ny virksomhed i en ny by og der var ingen grænser for de lovord, han havde at sige om sin tidligere arbejdsgiver.

Kort efter deres sølvbryllup i 1935 blev Inger Jessen ramt af kræft og døde i 1938. Peter Jessen, der længe havde lidt af dårligt hjerte – sikkert blandt andet fremkaldt af for meget arbejde – døde af et hjerteanfald kun to måneder senere, 52 år gammel.

Kilder

Peter Neergaard Jessen: Silkeborg Hovedgård og Jessen-slægten. Østjysk Hjemstavn 1997

Silkeborg Avis

Silkeborg Socialdemokrat

Silkeborg Venstreblad

Silkeborg arkiv