Estrupsgade

Fra WikiSilkeborg
Version fra 10. mar 2019, 22:04 af Lis Thavlov (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Estrupsgade set fra pladsen foran banegården, ca. 1905.

Estrupsgade er opkaldt efter den omdiskuterede konseilspræsident J.B.S Estrup (1825-1913), der i perioden 1875-1894 stod i spidsen for en række godsejerdominerede højreregeringer, der styrede landet via en række "provisorier" - foreløbige finanslove vedtaget uden om Folketinget.

Gaden fik sit navn allerede i 1871, fordi Estrup, der på dette tidspunkt var indenrigsminister, gik ind for, at Silkeborg fik jernbanen og stationen, der hvor den nu ligger og ikke som planlagt, for at spare en bro, på den anden side af åen ved Nåege.

Estrupsgade er den eneste markante undtagelse fra det rektangulære gadenet i midtbyen. Den har fået sit skrå forløb, fordi den skulle skabe den mest direkte forbindelse til jernbanestationen.

I de første år kaldtes gaden fra stationen over nuværende Skoletorvet og videre ad Hostrupsgade til Vestergade for Estrupsvej, men i 1899 fik Hostrupsgade sit navn, og Estrupsvej blev til Estrupsgade fra banegården til Skoletorvet. Estrupsgade var oprindelig anlagt som en smuk poppelalle.

Parkeringspladsen vest for Estrupsgade med indkørsel fra Drewsensvej og Skolegade er navngivet "Estrupsgård".


Beliggenhed: Estrupsgade er beliggende i Silkeborgs midtby.