Rutebilstationen

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Frem til 1920'erne var jernbanen tidens løsen med hensyn til såvel gods- som persontransport. Derefter begyndte busser og rutebiler så småt at tage over.

Silkeborgs første bybus blev sat i drift i 1925 og kørte ruten Alderslyst-Silkeborg-Ørnsøvej. Også mellem Silkeborg og oplandets byer blev der efterhånden etableret busruter.

Indtil 1940 benyttedes Torvet som holdeplads for bybusser og rutebiler. Der var ventesal og godsekspedition i kioskbygningen - Torvet 12 (også kaldet B.T. Centralen).

I forbindelse med opførelsen af den store ejendom Østerport blev der indrettet en egl. rutebilstation i gården bag det store bygningskompleks på Torvets østside. Denne blev taget i brug under stor festivitas 9. januar 1940. Derved kom rutebilerne væk fra Torvet og ventesalsfaciliteterne blev forbedret.

I samtidige aviser blev den beskrevet som “en af Danmarks bedst indrettede og mest moderne rutebilstationer.” Den var placeret i gården til Østerport - et bygningskompleks opført Præcis tre måneder senere blev den meget vigtige videreførelse af projektet på sydsiden af Østergade udsat på ubestemt tid på grund af den tyske besættelse.


På det areal, der var tilbage efter Christian 8.s Vejs store udvidelse, anlagdes i 1977 en ny holdeplads for bybusserne med indkørsel via Torvet og/eller Fredensgade. I 1990-92 blev denne erstattet af Torvecentret, boliger og af Bybusterminalen.