Malmkjærsvig

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
Gal Hannes Hus set fra Sejs Snævringen.

Peter Malmkjær Petersen købte i 1917 et lille husmandssted på 6. tdr. land (matr. 10e) på næsset mellem Brassø og Sejs Snævringen. Dengang hørte jorden op til landevejen og hele Brassøvej med til ejendommen.

Gal'Hanne

Sælger var ”Gal' Hanne” (udtales med stød, lidt i retning af den første stavelse i ordet galde), som i virkeligheden hed Johanne Sørensen. Hun havde betinget sig, at hun kunne blive boende på ejendommen på livstid – hun døde først i 1940.

Johanne var gift med fisker og landbruger Lars Peter Sørensen, der døde 51 år gammel på Frederiks Hospital i København i 1901. De havde 11 børn, hvoraf 6 var hjemmeboende, da Lars Peter døde. Et af børnene var Valdemar Sørensen, som også har lagt navn til en vej og en vig.

”Gal’ Hanne” hed sådan – ifølge nogle kilder, fordi hun havde et heftigt temperament, ifølge andre fordi hun stod på Torvet og ”galede”, når hun solgte sine varer.

Hanne stod på markedet i Silkeborg om lørdagen med sine varer. Hun havde en stor have ned mod åen som måske blev lidt større, når hun lagde nogle grene i vandkanten og fyldte noget jord på. De ting hun solgte, var hvad hun avlede i haven, og de blåbær og tyttebær, hun plukkede i skoven og mellem bakkerne på Sejs Hede.

Derudover havde hun høns, æg, smågrise og ål fra ruser i åen, både friske og røgede. Til jul solgte hun julepynt i form af grangrene og birkeris, der var dyppet i farvet parafin.

Hun fragtede sine ting til byen i sin "stue svot båd", som hun kaldte den, og derefter kørte hun dem op på Torvet på en medbragt fladbør.

Malmkjær brugte ”Gal Hannes” oprindelige bindingsværkshus som hønsehus.

Malmkjærsvig

Der lå oprindeligt en ø ud for huset i Sejs Snævringen, men Malmkjær gjorde den landfast, hvad der kostede ham en bøde på 40 kr.

Et bådejerlaug (Bådejerlauget Malmkjærsvig) købte Malmkjærs hus af fru Malmkjær i 1969. Der var 30 medlemmer i klubben, og de betalte 2.000 kr. hver. Fru Malmkjær havde forlangt 165.000 kr., men de fik ejendommen for 160.000, hvis de ville kalde stedet Malmkjærsvig. Så vigen er opkaldt efter Peter Malmkjær Petersen.